Uznávání zahraničního vysokoškolského vzdělání - Bytová správa ministerstva vnitra (2024)

Nostrifikace diplomů a vzdělání získaného studiem v zahraničních školách.

Uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání (tzv. nostrifikace)

Tzv. "nostrifikace" je proces uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání (nebo jeho části) jako rovnocenného se vzděláním získaným v České republice.

Ministerstvo vnitra (odbor bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání) rozhoduje ouznání zahraničního vzdělání voblasti bezpečnostních oborů (dlePřílohy knařízení vlády č.275/2016 Sb. ooblastech vzdělávání ve vysokém školství).

Vpřípadě dotazů, jakému správnímu orgánu svou žádost adresovat, můžete využít konzultace na této e-mailové adrese: nostrifikace@msmt.cz.

Průběh správního řízení a povinné přílohy žádosti

Správní řízení se zahajuje na základě písemné žádosti absolventa zahraniční vysoké školy (dále "žadatel") podané na formuláři - viz příloha č. 1. Součástí žádosti je Poučení žadatele opodání a vyřízení Žádosti a informace o zpracování osobních údajů - příloha č. 2.

  • Diplom a dodatek k diplomu

    ​Podkladem pro uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání je originál nebo úředně ověřená kopie diplomu a dodatku kdiplomu nebo obdobných dokladů vydaných zahraniční vysokou školou. Zároveň je potřeba připojit úřední překlad diplomu do českého nebo anglického jazyka (včetně notářských ověření/doložek, tlumočnických doložek, ověření pravosti podpisů a otisků razítek) a případně uvést doplňující informace o profilu absolventa studijního programu, obsahu studia ve studijním programu a o tom, že studijní program uskutečňovala instituce oprávněná poskytovat vzdělání srovnatelné svysokoškolským vzděláním podle zákona č. 111/1998 Sb. ovysokých školách a o změně adoplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách).

    Za úředně ověřený překlad se považuje překlad zpracovaný překladatelem k tomu oprávněným podle právních předpisů platných v ČR, tedy tlumočníkem zapsaným doseznamu znalců atlumočníků v ČR(je opatřen tzv. tlumočnickou doložkou).

    Ministerstvo vnitra požaduje v souladu s ustanovením § 90 odst. 3 zákona o vysokých školách ověření pravosti podpisů a otisků razítek na originálech diplomů. Způsob ověření pravosti podpisů a otisků razítek na originálu diplomu závisí na zemi, kde žadatel absolvoval své zahraniční vzdělání, resp. kde byl vydán příslušný diplom. Podrobné informace krozdělení zemí podle existujících mezinárodních smluv najdete na webových stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy: (https://www.msmt.cz/vzdelavani/vysoke-skolstvi/nostrifikace).

  • Plná moc

    zastupuje-li žadatele v řízení jiná osoba, je nezbytné přiložit kžádosti originál nebo úředně ověřenou kopii plné moci. Plná moc musí mít tyto náležitosti: jméno, příjmení, datum narození, adresu trvalého bydliště, úředně ověřený podpis zmocnitele, jméno, příjmení, datum narození a adresu trvalého bydliště zmocněnce, datum udělení plné moci a specifikace úkonů, ke kterým je zmocněnec oprávněn, vzor plné moci - příloha č. 3.

  • Oddací list, rodný list

    úředně ověřená kopie oddacího listu, rodného listu, případně jiného dokladu o změně jména, pokud došlo ke změně jména žadatele v období mezi vydáním diplomu a podáním žádosti (pokud se liší jméno uvedené v diplomu a stávající jméno žadatele).

  • Rozhodnutí ve věci mezinárodní ochrany:

    originál nebo úředně ověřená kopie rozhodnutí ve věci mezinárodní ochrany formou azylu nebo doplňkové ochrany, žádá-li o uznání osoba, které byla tato ochrana přiznána.

Doporučené přílohy žádosti:

  • kopie občanského průkazu nebo cestovního pasu

  • změny názvu zahraniční vysoké školy (pokud se liší jméno zahraniční vysoké školy vpředložených dokladech a stávající jméno školy)

  • v případě vzdělání v doktorských studijních programech (Ph.D. a ekvivalenty) životopis, seznam publikací a disertační práce (příp. její anotace a odkaz na ni)

V průběhu řízení může být požadováno doplnění dalších dokumentů relevantních pro posouzení zahraničního vysokoškolského vzdělání (např. sylaby absolvovaných předmětů, institucionální akreditace zahraniční vysoké školy, akreditace absolvovaného studijního programu apod.).

Doklady o vzdělání doložené k žádosti o uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání akvalifikace Ministerstvo vnitra zdůvodu zákonné archivace nevrací.

Podání žádosti

Žádost je možné podat prostřednictvím České pošty na adresu: Ministerstvo vnitra, odbor bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělání, Nad Štolou 3, 170 34 Praha 7. Rovněž jemožné učinit osobní podání na centrální podatelně Ministerstva vnitra vúředních hodinách.

Správní poplatek

Žadatel je povinen uhradit Ministerstvu vnitra správní poplatek ve výši 3000 Kč. Žadatel obdrží výzvu kúhradě správního poplatku spodrobnostmi o způsobu a termínu úhrady.

Lhůty pro vyřízení žádosti

Lhůta pro vyřízení žádosti o uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání a kvalifikace činí 30 dní, ve složitějších případech 60 dní ode dne doručení kompletní žádosti včetně všech povinných příloh. Do lhůty pro vyřízení žádosti se nezapočítává doba, po kterou je řízení přerušeno.

Rozklad

Žadatel má právo ve lhůtě 15 dní od doručení rozhodnutí podat proti němu rozklad podle §152odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, kMinisterstvu vnitra, Nad Štolou 936/3, 170 34 Praha 7. O rozkladu rozhoduje ministr vnitra.

Právní předpisy upravující uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání akvalifikace

  • Zákon č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)

  • Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů

  • Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů

  • Nařízení vlády č. 275/2016 Sb. ooblastech vzdělávání ve vysokém školství

  • Mezinárodní smlouvy upravující ověřování veřejných listin, uznání rovnocennosti dokladů o dosaženém vzdělání a o právní pomoci, jimiž je Česká republika vázána

Příloha č. 1 - Žádost o uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání a kvalifikace vČeské republice (docx, 41 kB)
Příloha č. 2 - Poučení žadatele o podání a vyřízení žádosti (docx, 15 kB)
Příloha č. 3 - Plná moc (doc, 29 kB)

Kontaktní adresa:

  • Ministerstvo vnitra
    poštovní schránka 21/OBVV
    170 34 Praha 7

Vyřizuje:

  • Ministerstvo vnitra
    Odbor bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání
    telefon: 974 832746
    e-mail: obv@mvcr.cz


Odbor bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání, 23. února 2022

vytisknout e-mailem

Uznávání zahraničního vysokoškolského vzdělání - Bytová správa ministerstva vnitra (2024)

FAQs

Kolik stojí nostrifikace diplomu? ›

Jestliže země, kde byl váš doklad vydán, nemá uzavřenou příslušnou smlouvu, rozhoduje úřad o uznání platnosti zahraničního vysvědčení (nostrifikaci). Oba typy řízení jsou zpoplatněné správním poplatkem ve výši 1 000 Kč. V případě nostrifikace může být předepsána jako jedna z podmínek též nostrifikační zkouška, tj.

Co je potreba k nostrifikaci? ›

Nejčastěji je nostrifikace vyžadována, když člověk se zahraničním vzděláním nastupuje v ČR do školy nebo do zaměstnání. Nostrifikace je třeba u dokladů o vzdělání ze všech zemí kromě Slovenské republiky. V případě některých států je nutné navíc doklad opatřit apostilou, nebo superlegalizovat.

Kde požádat o nostrifikaci? ›

Nostrifikaci provádí na základě žádosti příslušný krajský úřad podle místa vašeho trvalého bydliště. Jen ve výjimečných případech provádí nostrifikaci MŠMT, a to v případě, kdy je zahraniční vzdělávací program uskutečňován v dohodě s MŠMT.

Co jsou nostrifikační zkoušky? ›

Nostrifikační zkouška ověřuje, zda má vzdělání žadatele stejnou úroveň jako vzdělání absolventa příslušného oboru v České republice. Jejich konkrétní obsah a rozsah nicméně stanovuje příslušný krajský úřad. V případě kladného výsledku vystaví úřad nebo škola žadateli nostrifikační doložku.

Co je modrý diplom? ›

Ostatní, obyčejné či standardní, vysokoškolské diplomy, které jsou při slavnostních akademických ceremoniálech – promocích – předávány, pak oproti červeným vysokoškolským diplomům, mají desky standardní barvy, např. modré.

Kde si nechat ověřit diplom? ›

Je možné legalizovat originály nebo úředně ověřené kopie diplomu a dodatku k diplomu. Případné úřední ověření musí být provedeno v České republice. Kopie v České republice úředně ověří jakýkoli notář, obecní/městský úřad nebo Česká pošta.

Co je nostrifikační doložka? ›

Nostrifikační doložka‌ dokládá uznání základního, středního, či vyššího odborného vzdělání českým uznávacím orgánem. Vysvědčení opatřené nostrifikační doložkou je považováno za rovnocenné vysvědčení získanému na české základní, střední, či vyšší odborné škole.

Jak ověřit vzdělání? ›

Legalizaci takového dokladu o vzdělání může provést jedině stát, v rámci jehož systému byla škola zřízena, tj. není to Česká republika. Úředně ověřené kopie (vidimaci) vyhotovují notáři, pobočky České pošty, obecní / městské / krajské úřady.

Co dělat při ztrátě diplomu? ›

V případě ztráty nebo poškození vysvědčení (podobně výuční list či diplom o absolutoriu) je třeba požádat školu, která vydala prvopis vysvědčení, o vydání stejnopisu vysvědčení (kopii vysvědčení škola nevydává). Stejnopis vysvědčení se vydává na základě dokumentace uložené ve škole.

Jak si overit titul? ›

Kopie v České republice úředně ověří jakýkoli notář, obecní/městský úřad nebo Česká pošta. Úředně ověřenou kopii je možné také získat na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy úředně ověřené kopie nevyhotovuje.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6689

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.